Zelf zonnepanelen gebruiken
Overzicht - Zonnestroom - Uw eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken
In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan het aanschafproces van een zonne-energiesysteem en hoe CompareMySolar u daarbij kan helpen. We geven ook een voorbeeld van iemand die zonnepanelen aanschaft en geven u tips voor het vinden van de juiste installateur. Het doel van dit hoofdstuk is dat u het proces kunt overzien en duidelijk is hoe we u hierbij kunnen helpen. Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen of kijk eens in onze veel gestelde vragen of verklarende woordenlijst.
Het proces
CompareMySolar benadert het proces in vijf stappen
- Oriëntatie, regelgeving & subsidies
- Huisbezoek /offerte-aanvraag
- Beslissing
- Installatie
- De dienst na verkoop
Oriëntatie, regelgeving & subsidies: Een erg belangrijke fase waarin u uzelf informeert over zonne-energie, het duidelijk moet worden of er een bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen (normaalgesproken niet), de aanvraag van subsidie kan gestart worden en vervolgens gaat u kijken welke systemen op uw dak passen en bij welke installateurs u die systemen kunt aanschaffen.
Huisbezoek /offerte-aanvraag: Als eenmaal duidelijk is welke systemen en installateurs interessant zijn, is het tijd om tot een exacte offerte te komen. De meeste installateurs willen eerst bij u langs komen voordat ze een offerte opmaken. Tijdens zo’n huisbezoek worden bijvoorbeeld het dak nagemeten, de schaduw bekeken, de meterkast bekeken en de exacte grootte bepaald. CompareMySolar maakt al een schatting van het systeem, dat is ook handig voor de installateur, maar het echte systeemontwerp maakt hij altijd zelf. Zo’n huisbezoek duurt normaal ongeveer een uur en het resultaat is een offerte die u kunt af- of goedkeuren.
Beslissing: Neem rustig de tijd om het juiste systeem te kiezen. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de ervaring van een installateur, zijn reputatie, de kwaliteit van de materialen waar hij mee werkt, garantie op het hele systeem en extra service die hij biedt. Het gaat om een systeem dat 25 jaar meegaat, dus het is belangrijk om op lange termijn te denken en kwaliteit te laten doorwegen.
Installatie: Wanneer de offerte is ondertekend kan de installateur om een voorschot vragen en wordt er een datum gepland waarop het systeem op het dak gemonteerd wordt. De eigenlijke installatie duurt vaak één of twee dagen, afhankelijk van de grootte van het systeem en het soort dak.
De dienst na verkoop: Een zonne-energiesysteem vergt erg weinig onderhoud. De omvormer heeft een kortere levensduur (zo’n 15 jaar) dan de zonnepanelen, dus op een gegeven moment zal de omvormer vervangen dienen te worden. Service kan bestaan uit het in de gaten houden van de opbrengst van het systeem (monitoring), een verhuisservice voor het geval u verhuist en het systeem mee wil nemen of een schoonmaakservice.
De rol van CompareMySolar
Wij maken de oriëntatiefase van het aanschafproces van een zonne-energiesysteemmakkelijker en toegankelijker voor iedereen. Onze website begeleidt u door de eerste stappen van het proces en geeft u alle mogelijke informatie over zonne-energie. Wij zijn compleet onafhankelijk en zijn dan ook niet ontstaan vanuit één of meerdere installateurs. Alle advies wordt gebaseerd op uw eigen dak, energieverbruik en locatie. We laten u ook alleen de installateurs met hun systemen zien die op uw locatie kunnen leveren of installeren.
Voordat we een klant doorsturen naar een bepaalde installateur hebben we eerst telefonisch contact om u advies te geven en uw vragen te beantwoorden. Op deze manier zorgen we dat u goed geïnformeerd bij de juiste installateur terecht komt, welke een offerte voor u op kan stellen die aan al uw verwachtingen voldoet. Op deze manier kunt u een weloverwogen besluit maken en vergelijkt u appels met appels. Na het huisbezoek en installatie nemen we kort telefonisch contact met u op om uw feedback te noteren, die ook weer beschikbaar komt voor nieuwe klanten. Op deze manier kunnen nieuwe klant een goed beeld krijgen van een installateur en kan een installateur zijn service verbeteren.
Voorbeeld van het gebruik van CompareMySolar
We nemen het voorbeeld van een echtpaar, Jan en Tinnie die een huis hebben in Maldegem, wat gespaard hebben, maar niet tevreden zijn over de rente die ze op de bank krijgen.
Ze hebben gehoord over zonne-energie, maar hebben geen idee of het voor hun situatie interessant kan zijn. Annie besluit het internet eens te raadplegen en komt onder andere op de website van CompareMySolar uit. Op de voorpagina ziet de vijf stappen die ze door gaat lopen en ziet dat stap 1 het invoeren van haar adres is.
1. Voer uw adres in: Ze voert haar adres in: Kapellestraat 6, Maldegem
2. Details over uw dak: Vervolgens ziet ze een satellietfoto van haar huis. Er wordt haar gevraagd het zuidelijke dakgedeelte te selecteren zonder obstakels. Ze selecteert de hoeken van haar dak en geeft daarmee een rechthoekige selectie op haar dak aan.
Vervolgens wordt haar gevraagd om haar dakgoot te selecteren. Ze klikt een aantal maal in het geselecteerde dak totdat haar dakgoot rood oplicht. Vervolgens selecteert ze haar dakhoek, geeft aan dat er geen schaduw op haar dak valt en weet niet precies wat haar energieverbruik is, dus geeft ze aan dat ze met twee personen in huis woont.
Doordat we weten hoe groot de selectie is en wat haar dakhoek ongeveer is berekent het systeem haar dakoppervlak. Uit de locatie van haar dakgoot volgt de richting van het dak. In hun geval is dat 158 graden, dat ongeveer in het zuiden is.
3. De zonnepotentie van uw dak: Op de volgende pagina ziet ze een zonnewijzer die haar vertelt dat haar dakpotentie 88% is met daaronder heel veel gegevens waarom haar dak een goede potentie heeft. Ook wordt er aangegeven wat een zonne-energiesysteem van 1kWp haar kan opleveren, om haar een idee te geven van de opbrengst. Ze krijgt vervolgens de keuze om haar hele dak vol te leggen, of maar 60 of 30 procent van haar dak te gebruiken. 60% van haar dak levert genoeg stroom om haar eigen energierekening op 0 uit te laten komen, dus daar kiest ze voor.
4. Vergelijk systemen en installateurs: Nadat ze heeft gekozen voor een bepaalde grootte krijgt ze een heel overzicht te zien van installateurs bij haar in de buurt, met per installateur het beste systeem voor haar dak. Ze verlaagt haar maximum budget een beetje naar beneden ziet een heel aantal interessante systemen staan. Ze slaat alles op door haar emailadres in te typen, want Jan heeft koffie gezet. Ook print ze de lijst met systemen om ze eens met Jan te overleggen. Ze komt twee dagen later terug op de website, ze heeft in haar email een bericht gekregen dat haar dakgegevens opgeslagen zijn en zodra ze op de link klikt ziet ze alle systemen weer staan.
5. Krijg ons advies en plan een huisbezoek: Ze kiest Veldman Solar en Ti-Zon uit door op Select te klikken achter het betreffende systeem. Ze voert haar gegevens in, ze geeft aan wanneer ze door ons teruggebeld kan worden en wanneer Veldman Solar langs kan komen voor het huisbezoek. Daarna doet ze hetzelfde voor Ti-Zon. Ze wordt een dag later door CompareMySolar gebeld, waarin ze nog vraagt of ze een bouwvergunning nodig heeft voor zonnepanelen. We leggen haar uit dat het in haar situatie geen probleem is. Tot slot sturen we alle gegevens van haar dak en de gekozen systemen door naar de twee installateurs, die bij haar langs komen om de uiteindelijke offerte op te maken.
Tips voor het selecteren van een installateur:
Het kiezen van de juiste installateur is belangrijk gegeven de hoge aankoopprijs van zonnepanelen en het feit dat het system voor 25 jaar op je dak moet blijven werken (zonder schade aan uw dak). In België zijn er meer dan 200 installateurs / verkopers van zonnepanelen, en dit aantal is groeiende. Onze website heeft een zoekfunctie voor lokale installateurs. Het is belangrijk om bij een eerste selectie meerdere aspecten te laten meewegen:
- Keurmerken
- Ervaring
- Verzekeringen
- Prijs
- Kwaliteit van materialen
- Garanties
- Voorbeelden / Referenties
- Algemene indruk
Elk van deze factoren wordt hieronder verder besproken, en ze moeten samen worden afgewogen bij het maken van een beslissing:
Keurmerken
Een goede basis voor de installatie van zonnepanelen zijn de beschikbare keurmerken voor installateurs. Ook al zijn keurmerken in Vlaanderen niet verplicht, toch helpt het om de kwaliteit te waarborgen. Het belangrijkste keurmerk is BelPV, de sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie - opgericht in 2008 in overleg met Belsolar vzw (Thermische Solar) en ODE-Vlaanderen (sectororganisatie voor duurzame energie). Alle installateurs-profielen op de CompareMySolar website bevatten de relevante keurmerken van de installateur.