... Vergelijk & bespaar

Zonnepanelen op je eigen dak?
Voer je adres in en kom er achter!
Home  >  Over zonnepanelen  >  Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een zonne-energiesysteem?

Een methode voor het genereren van groene elektriciteit op uw dak, mede gesteund door subsidies van de overheid. Een zonnepaneel systeem is een combinatie van meerdere zonnepanelen die elektriciteit genereren, een omvormer kastje die de elektriciteit omzet van gelijkstroom naar wisselstroom en de installatiematerialen (bijvoorbeeld het bevestigingsframe en de kabels). Het systeem wordt meestal door een installateur op het dak geplaatst.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op mijn dak? 

Zonnepanelen zijn financieel aantrekkelijk voor huiseigenaren met het juiste dak, ze genereren 100% groene elektriciteit voor eigen gebruik, zorgen voor een lagere CO2-uitstoot voor uw gezin, kunnen  de aanleiding zijn voor andere energiebesparingsmaatregelen in je huis, en worden beschouwd als een investering die de waarde van uw huis vergroot. Ze hebben een lange levensduur en vergen zeer weinig onderhoud.

Hoe aantrekkelijk is mijn dak voor zonne-energie? 

Dit hangt deels af van de locatie (het noord-westen van Vlaanderen is het meest geschikt) maar vooral van de oriëntatierichting van het dak (op het zuiden is optimaal), de hoek van uw dak (35-40 graden is optimaal), de hoeveelheid schaduw (geen schaduw is optimaal) en het beschikbare dakoppervlak (tenminste 8 vierkante meter nodig). Zie de zonnehandleiding voor meer details.

Hoeveel elektriciteit gaat mijn systeem genereren? 

De elektriciteitsopbrengst in kWh is een combinatie van de hoeveelheid zonne-instraling (instraling van de zon op je eigen locatie), de zonnepotentie van uw dak (oriëntatie, hoek en schaduw op uw dak), de systeemgrootte (afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak) en de efficiëntieafname (verliezen van elektriciteit door inefficiëntie in de panelen, omvormer en kabels). Gemiddeld genereert een 1kWp systeem ongeveer 850 kWh per jaar (25% van het gemiddelde energieverbruik van een tweepersoons  huishouden)

Hoeveel kost een zonne-energiesysteem? 

Systeem kosten zijn een combinatie van de kosten voor zonnepanelen (50%), de omvormer (10%) en de installatie (40%) waarbij zowel arbeidskosten (installatie  duurt één of twee dagen) als materiaal zoals het bevestigingsframe en de kabels zijn inbegrepen. Prijzen hangen af van de kwaliteit van de materialen en installatie, dus wees voorzichtig met het puur vergelijken op prijs. Doorgaans zijn prijzen van ongeveer 4.500 Euro per kWp gangbaar, met kortingen voor grotere systemen door schaalvoordeel in de werkuren voor installatie.

Wat zijn de financiële opbrengsten van een zonne-energiesysteem? 

De financiële haalbaarheid bestaat in België uit de volgende onderdelen:

  • Groenestroomcertificaten
  • Fiscaal voordeel
  • Laag Btw-tarief
  • Elektriciteitsbesparingen en terugverkoop
  • Gemeentelijke premies

Kijk in de zonnehandleiding onder het kopje financiële haalbaarheid voor meer info.

Hoe kies ik de juiste zonnepanelen? 

Aangezien er honderden zonnepaneelfabrikanten zijn die samen duizenden verschillende panelen produceren, is dit een lastige keuze. Belangrijke aspecten zijn efficiëntie (de hoeveelheid energie gegenereerd per vierkante meter), de verwachte levensduur en hoe de panelen eruit zien. Vraag altijd naar de garantietermen van de voorgestelde panelen en controleer hoe groot de fabrikant is – aangezien aanspraak op garantie mogelijk pas over 20 jaar nodig is. De zonne-installateur kan u verder informeren over de beste keuze voor uw dak.

Hoe kies ik een zonne-energie installateur? 

De totaalprijs van het systeem, de prijs per Wp en de prijs per kWh dat gegenereerd is, zijn belangrijke criteria. Het is echter zeer belangrijk om ook kwalitatieve selectiecriteria te gebruiken, dus nodig een paar installateurs uit bij u thuis voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek. De certificatie van de installateur, de kwaliteit van materialen en garantietermen zijn goede voorbeelden van criteria (zie de zonnehandleiding voor meer). Vragen naar relevante voorbeelden en referenties kunnen vervolgens uw eigen indrukken over deze installateur verder bevestigen.

Wat doet CompareMySolar?

Wij maken de oriëntatie over zonnepanelen eenvoudig en toegankelijk voor alle consumenten. Onze website begeleidt u in de eerste zoektocht naar zonne-energie en geeft u alle informatie op basis van uw eigen dak en lokaal beschikbare zonnepaneel systemen en installateurs. Voordat we u met de installateur van uw keuze verbinden bellen, we u eerst om vragen te beantwoorden en ons persoonlijke advies te geven. Dit zorgt voor een zorgvuldige selectie van installateurs voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek of een persoonlijke offerte.  Vervolgens bellen we u om uw feedback hierover te verzamelen. Dit helpt installateurs om hun service te verbeteren en zorgt ervoor dat onze website meer informatie heeft voor andere gebruikers.

Wat als mijn vraag hier niet bij staat?

We hebben meer informatie over de volgende onderwerpen: Goedkope Zonnepanelen - Installatie Zonnepanelen - Leverancier Zonnepanelen - Zonnepanelen Plaatsen - Beste Zonnepanelen - Kosten Zonnepanelen - Afmetingen Zonnepanelen - Prijs Zonnepanelen - Terugverdientijd Zonnepanelen - Zonnepanelen Kopen - Lokale Zonnepanelen - Orientatie Zonnepanelen - Rendement Zonnepanelen - Calculator Zonnepanelen - Offerte Zonnepanelen - Bespaar op Zonnepanelen - Zonnepanelen Kopen - Hoeveel Zonnepanelen - Installateur Zonnepanelen - Opbrengst Zonnepanelen

Wij kunnen helpen. Bel ons met uw vraag op 03 80 82 862 of email op info@comparemysolar.be